APROVACIÓ DE LA #LLEIVIOLENCIA

16/04/2021

UNICEF Espanya celebra l’aprovació en el Congrés dels Diputats del Projecte de Llei orgànica de Protecció Integral a la Infància i l’Adolescència enfront de la violència

Madrid, 15 d’abril de 2021 – UNICEF Espanya celebra l’aprovació aquest migdia en el Congrés dels Diputats del Projecte de Llei orgànica de Protecció Integral a la Infància i l’Adolescència enfront de la violència.

“Aquesta aprovació per part del Congrés és sens dubte un pas importantíssim, però els nens, nenes i adolescents del nostre país necessiten que la Llei sigui ja una realitat”, assegura Carmen Molina, directora de Sensibilització i Polítiques d’Infància d’UNICEF Espanya. “Per això, demanem el compromís de tots els grups parlamentaris perquè aquesta llei sigui aprovada al Senat i, així, vegi la llum al més aviat possible. És urgent i necessari”.

Segons les estadístiques del Ministeri de l’Interior, en 2019 es van comptabilitzar 5.408 delictes de maltractaments en l’àmbit familiar cap a nens, nenes i adolescents, enfront dels 5.097 de 2018 i els 4.240 de 2017. Però la violència contra la infància es produeix també en altres entorns quotidians de la seva vida, com els esportius, l’escola o Internet.

“Amb aquesta llei s’aconseguirà crear entorns més protectors en aquests llocs quotidians per als nens i nenes”, explica Almudena *Olaguibel, especialista en Polítiques d’Infància d’UNICEF Espanya. “A través de protocols i polítiques de salvaguarda, de la creació de figures especialitzades i de la coordinació de tot el personal d’aquests entorns, es contribuirà a evitar situacions de violència o, si aquestes succeïssin, a identificar-les i atendre-les de la millor manera possible. És necessari treure a la llum aquestes situacions d’abusos i violència de l’àmbit privat”.

UNICEF Espanya valora també especialment que la llei reforci el deure de comunicar qualsevol forma de violència per part no sols de pares, educadors o entrenadors, sinó també personal sanitari, forces de seguretat o qualsevol persona com a membre d’una societat que ha de vetllar per la protecció de tots els nens, nenes i adolescents. Això permetrà no sols castigar els casos de violència, sinó també prevenir-los, identificar-los i tractar-los més i d’una manera més adequada.

Així, en els centres educatius, per exemple, s’establirà la figura del Coordinador de Benestar i Protecció, que farà costat a personal educatiu i al propi alumnat. La Llei també farà partícips als nens i adolescents, perquè siguin capaços tant de detectar qualsevol forma de violència precoçment, com de rebutjar-la.

La futura Llei arriba després de molts anys de treball de les organitzacions d’infància, entre elles UNICEF Espanya, i dels grups parlamentaris; el propi Comitè dels Drets del Nen ha demanat al nostre país en diverses ocasions que adopti una llei integral contra la violència cap a la infància.

Els nens i nenes necessiten que la societat no miri cap a un altre costat o justifiqui actituds violentes cap a ells que no serien tolerables cap a un altre adult. Amb l’aprovació de la llei podrem continuar treballant per la seva protecció sota un paraigua legal que no tolera la violència contra la infància sota cap de les seves formes i en cap àmbit de la vida dels nens. Per això necessitem que s’aprovi i la Llei sigui per fi una realitat”, conclou Carmen Molina.

Noticies relacionades …